H-8380 Hévíz, Kodály Zoltán u. 5.
Tel./fax: +36-83-610-709

Lagúna Apartman Lagúna Apartman Lagúna Apartman

 

Hévíz és környéke

HÉVÍZ

Természeti kincsünk: a Hévízi tó

Hévízi tó

A 4,4 ha kiterjedésű tó Európa legnagyobb gyógyító erejű meleg vizű tava, amit 50 ha-os véderdőölel körül. A Hévizi - tó gyógyhatásától függetlenül is egészen különleges képződmény. Mai adatok szerint a tó 38,5 m mély. A Hévizi-tó vizét geotermikus energia "melegíti", hőmérséklete a föld mélyéből elotőrő meleg forrásvizek és a karsztvíz keveredésének eredménye. A víz hőmérséklete a nyár nagy részében 33-35 °C körül mozog, ősszel és télen az időjárástól függően a tó hőmérséklete alacsonyabb, de 22 °C alá nem csökken.
Tavirózsa
Hévízi tó
A tó vizének összetételét már a XVIII. sz. végén vizsgálták, pontos analízisére azonban csak századunk második felében került sor. Ezek szerint az 1 l vízben oldott alkotórészek mennyisége mg-ban a következő:
Kationok
Anionok
K+
7,4 mg/l
F-
1,3 mg/l
Na+
24,0 mg/l>
Cl-
27,0 mg/l
NH2+
0,1 mg/l
Br-
0,12 mg/l
Ca2+>
86,0 mg/l
I->
0,023 mg/l
Mg2+
35,0 mg/l
S2-
2,5 mg/l
Fe2+
21,3 mg/l
SO42-
51,0 mg/l
 
 
HCO32-
427,0 mg/l
összesen:
173,8 mg/l
összesen:
509,15 mg/l
Rádiumemanáció: 0,22-28 millicurie/l  


A fürdőkúra a következő esetekben javallott (indikációk):

• kopásos gerinc- és izületi betegségek
• csontritkulás
• krónikus mozgásszervi gyulladásos kórképek Pl: Bechterew, sokizületi gyulladás
• lágyrész reumatizmus
• porckorong betegségek
• rehabilitáció (balesetek, ortopédiai mutétek után)
• köszvény
• stressz, túlterhelés
• statikai zavarok, tartási rendellenességek


Az alábbi betegségek esetén nem ajánlható a fürdőkúra:


• rosszindulatú daganatok
• szívelégtelenség
• acut fertoző betegségek
• súlyos tüdőaszthma
• terhesség
• nem kezelt pajzsmirigy túlműködés
• nyílt sebek

Hévízi tó

A hévízi gyógykúra hatása komplex, amelyben pontosan meghatározott szerep jut a víz hofokának, kémiai összetételének, az iszapnak, a levegonek, a természetes radioaktiv sugárzásnak, az éghajlatnak.

Egyéb információ: www.heviz.hu


A környék nevezetességei:

KESZTHELY, a Balaton fővárosa

Keszthely

8 km-re fekszik Hévíztől, Egyetemi város, a környék legjelentosebb kulturális központja. Itt található a Festetics-kastély, amely az ország egyik legszebb barokk kastélya. A kastélyt 1745-ben kezdték építeni, mai formáját 1884 és 1887 között nyerte el. A 101 helyiséges épület ma múzeum és konferencia központ. Legértékesebb helyisége az 1799-1801 között épült könyvtárterem, amelynek bútorzata eredeti, könyvállománya 86.000 kötet.
Keszthely


SÜMEG

Sümeg

Sümeg Sümegen található a Balaton-felvidék legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várromja. A sümegi vár környezetébol 87 méterre kiemelkedo sziklákon 270 méter tengerszint feletti magasságban épült. A nyári idoszakban középkori lovagi tornával is szórakoztatják a vendégeket.


BADACSONY

Badacsony

A hegyoldal a bazaltorgonákkal, a rendezett szolosorok az apró fehér pincékkel meseszerű látványt nyújtanak. Egyik legősibb borfajta a Kéknyelű, a legismertebb a szürkebarát. A hegyoldalban épült Kisfaludy-ház teraszáról felejthetetlen a kilátás.


SZIGLIGET

Szigliget

A vulkanikus hegykúpra épült vár romjai közül csodálatos kilátás nyílik a Balatonra.


TAPOLCA

Tapolca
Természeti ritkaságát, a tavas barlangot 1902-ben fedezték fel. érdekességét a benne lévő zöldes színű tavak nyújtják, melyeken csónakázni lehet. A barlang meleg páradús levegője jó hatással van a légzőszervi megbetegedésekre.


KÁNYAVÁRI SZIGET,
Kis-Balaton


A kányavári sziget a Kis-Balaton kedvelt kiránduló helye. összefüggő nádasaival, egyedülálló élőhelye a kiveszőfélben lévő madárfajoknak, a különféle mocsári állatoknak és növényeknek. Szigorúan védett terület.
Kányavári sziget


ZALAKAROS

Zalakaros Zalakaros

Zala megye legfiatalabb városa és legdinamikusabban fejlődő termál üdülőhelye. Nevét 1254-ben Korus-nak írták, mely személynévre vezethető vissza. Kőolaj után kutatva találták itt 1962-ben a 96 °C-os - ásványi anyagokkal dúsan telített - termálvizet. A gyógyfürdő építése 1964-ben kezdodött, és 1965. szeptember 1-jén fogadta első vendégeit.


BALATONEDERICS

Ederics
A balatonmelléki település legfontosabb látnivalója az Afrika-Múzeum. Alapítója dr. Nagy Endre, a neves Afrika-vadász. értékes és különleges trófeáit, tanzániai néprajzi gyujteményét helyezte el itt.

 oldal tetejére

 

xhtml | css